Chcesz wiedzieć, jak zrobić autentyczną włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zapoznanie się z szefami kuchni z perfekcyjnych pizzerii w Rzymie. Jeżeli jednakże nie planujesz być w Rzymie, najbliższą bardzo dobrą alternatywą jest zapoznanie się z tym tekstem. Najważniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś więcej, niż tylko jej podstawą -jest tym, co daje pizzy jej strukturę, łączy smaki oraz – jeśli porządnie zrobione – może sprawić, że poczujesz się jakbyś w istocie trafił do Włoch.
restauracja Kraków
Jednak w pierwszej kolejności: odrobinę o pizzy we Włoszech …
Schematyczna pizza margherita pochodzi z Neapolu. Pomimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim pożywieniem znanym za granicą, pizza oraz Włochy nie zawsze były jednoznacznikiem. Na początku wykorzystywano zasadę – im prostsza pizza, tym lepiej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano lub ewentualnie bazylii, do tego odrobinę czosnku, soli i oliwy z oliwek.
Bezspornie, włoskie jedzenie jest niezwykle regionalne, również jeżeli chodzi o pizze. Jedna norma jednakże jest wszędzie taka sama: każda prawdziwa włoska pizzeria ma być zawsze preparowana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie powinna się nawet prawnie nazywać się pizzerią!
Czym charakteryzuje się włoska pizza?
Podobnie jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest najlepsza oraz w najwyższym stopniu autentyczna – gdy jest świeża, zawiera lokalne składniki. 
Co jest wymagane oprócz pieca, żeby zrobić włoską pizzę? 
•    600 ml ciepłej wody, 
•    1 kg mąki, 
•    2,5 – 3 łyżki (25 gramów) świeżych drożdży lub 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży, 
•    6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 
•    1,5 łyżeczki soli, 
•    2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto. 
Później pora na ukochane dodatki, choć można trzymać się również wyżej wymienionej klasyki. Najprawidłowiej również gotową pizzę podać typowo po włosku – czyli ozdobić kilkoma liśćmi bazylii i absolutnie nie dawać do tego jakiegokolwiek sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, ogromnej jakości.
