Dobra włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy
Restauracje włoskie to w Polsce najczęsciej spotykany rodzaj restauracji. Cenimy włoskie jedzenie bo jest pyszne, treściwe i ładnie wygląda na talerzu. Z całą pewnością najczęściej decydujemy się na pizzę. Mocniej wrażliwi konsumenci smakują mniej znane potrawy – risotto, gnocchi czy włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za smaczną restauracją włoską warto zwrócić uwagę na kilka elementów: czy restauracja stosuje włoskie składniki, czy w menu są również mniej znane potrawy, czy karta win, zawiera klasyczne włoskie trunki. Włoskie potrawy to duża wielość smaków i dania z wielu miejsc Włoch. W najlepszej restauracji znajdziemy naturalny smak Włoch.
Włoska kuchnia nie jest skomplikowana, co nie zmienia tego, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to przepyszna kuchnia europejska .
Dobre wina z Włoch
Jakakolwiek szanująca się knajpka włoska, która ubiega się do tytułu bycia klasycznym punktem na gastronomicznej mapie miasta, nie może ignorować wina. Obiad na włoską modę koniecznie musi obejmować również trunek. Odrobina białego wina to przy włoskim posiłku norma. kuchnia włoska w Krakowie Najbardziej popularne wina włoskie to montepulciano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie oltrepo pavese i cagliari z Sardynii. Włoska restauracja – jeśli naprawdę chce być postrzegana jako typowa włoska trattoria, musi mieć bogatą kartę win.
Charakterystyczna włoska restauracja
Mając ochotę poznać fenomen włoskiego gotowania bez wahania warto wybrać się do restauracji, która potrafi podać nie jedynie placek pizzowy i makarony.
Zobacz film