Dobra restauracja z włoskim jedzeniem
Pragniesz dobrze zjeść? Spośród licznych opcji, które proponuje kuchnia europejska warto zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to mnogość smaków, połączeń oraz spora dawka składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Naszym rodakom restauracja włoska, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i czasem z winem. Tymczasem włoskie dania to też takie pyszności jak słodkie desery czy oliwki.
Popularne posiłki włoskie
Makarony są podstawą włoskiej kuchni. Włosi przygotowują makarony w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie niełatwo wymyśleć produkty których nie da się dodać do tej potrawy. włoska restauracja bez glutenu w Krakowie Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. wieprzowe czy drobiowe oraz rożnorodne warzywa, sprawiają, że pasty można jeść każdego dnia.
Następnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza to niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie potrawy to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To też lasagne, gnocchi, minestrone i szeroki wybór słodyczy – np. tiramisu czy zabaglione. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- gorgonzoli, mascarpone oraz grana padano.
Zobacz film