Zdrowe desery zamrażane? Dlaczego nie?

Moda na bycie fit osiągnęła apogeum do tego stopnia, że już nie trzeba odmawiać sobie chwili przyjemności oraz bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma jakkolwiek nic prostszego niż zrobienie sobie zdrowego deseru, jaki będzie nie tylko niskokaloryczny, ale też bardzo dobrze wpłynie na stworzony przez nas organizm i przemianę materii. Na blogach oraz forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, wiadomo, że najswobodniej robić je latem i wiosną, kiedy dojście do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Ogromną renomą radują się zdrowe desery mrożone, które będą akcesoryjnym orzeźwieniem w duszne dni.

Kulki lodowe minimelts

Przepysznym, słodkim oraz dobrym także dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany należy zmiksować z słuszną porcją odpowiedniej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli oraz bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z dodatkową porcją malin albo jakimś ciekawym sosem owocowym. To znakomita alternatywa dla prawdziwych łasuchów, trzeba tylko nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym oraz świeżym pomysłem, a przy tym prawdziwą rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Można taki sorbet zrobić z jednego rodzaju owoców lub ewentualnie z mieszanki. Pomocnym atutem jest również to, że na sorbet nie wypada długo czekać, nie musi być na wskroś zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie poprawniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za oryginalnymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego oraz wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni powinni zadowolić się zmrożonymi owocami, które są świetną przekąską w trakcie upalnych dni. Świetnie smakują mrożone maliny czy borówki, które niesłychanie łatwo pogryźć. Mrożone desery można robić także z resztek zdrowych koktajli, wystarczy jedynie je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu