koktajle z mozzarella

Apetyczny, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Ewidentnie, chodzi o mozzarellę. Legendarny na całym świecie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a od początku do końca z rejonu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko dzięki łagodnemu smaku, jakkolwiek też specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają całkowicie oryginalnego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, jednak jednocześnie nie zmienia swojego delikatnego i naturalnego smaku.

włoskie tiramisu

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy bądź innych potraw, czy to z makaronami bądź też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym naturalnie serem rzadko zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub ewentualnie mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niesłychanie reprezentatywne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt i smak. Ewidentnie ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w wyjątkowych pojemnikach oraz opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest nieustannie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs artykuły sero podobne

dobra mozzarella   

Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu przeciętni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w samej rzeczy ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to towary seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach zapakowań. Ten problem dotyczy także mozzarelli. Jak wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w największym stopniu znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania wedle szablonowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa i receptura są napisane na listę towarów chronionych i tradycyjnych.

mozarella

Skąd w następstwie tego wziąć innowacyjny, wyborny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do przetestowanych delikatesów. Wypada niemniej jednak liczyć się z tym, że oryginalny włoski ser będzie niemało droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy schematycznego sera mozzarella możemy ogłosić jedno – rzeczywiście warto dopłacić oraz cieszyć się pysznym smakiem.